Ingredience:
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
1x Vejce
250ml mléka
1x droždí
3 lžíce cukr krupice
60g sádla
60g másla HERA
Sůl (špetka)
Náplň (např povidla, marmeláda nebo tvaroh… atd)
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme jednu lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě cca 15-20 min. Mezitím ostatní ingredience smícháme dohromady a na konce přidáme kvásek. Vypracujeme těsto, které není lepivé a necháme na teplém místě v míse pod utěrkou kynout cca 1,5-2 hod. Každých 30 min těsto zapracujeme.
Připravíme si pekáček, který vymažeme sádlem. Až nám těsto vykyne, tak jej opět zapracujeme a vyválíme na tloušťku cca 1,5 cm. Nařežeme si jej na čtverečky cca 5×5 cm. Čtvereček si dáme do dlaně, naplníme marmeládou, povidly, tvarohem nebo čímkoliv co Vám chutná a spojíme všechny čtyři rohy k sobě. Tím vytvoříme uzlíček. Tento uzlíček zatočíme a utáhneme, aby nevylézala náplň. následně je spojenými rohy pokládáme dolů na plech a pomažeme ze všech stran rozpuštěným sádlem. Tyto uzlíčky klademe vedle sebe na plech. Nemačkáme jen těsně vedle sebe pokládáme.
Až budeme mít celý plech plný necháme buchty ještě 30 min odpočinout na teplém místě.
Následně pečeme v předehřáté troubě na 190-200°C dozlatova. cca 30-45 min.
Po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu. před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.